Skip to content

Ha ülőmunkát végzel, a megelőzés érdekében akár már holnaptól beépítheted a tanult gyakorlatokat a mindennapjaidba. Ezek a gyakorlatok könnyűek, de folyamatos kontrollt igényelnek mindaddig, amíg meg nem tanulod tökéletesen végrehajtani őket. Egy egyszerű guggolást is nagyon nehéz helyesen végrehajtani. Fura, nem? Pedig így van. Ezért fontos, hogy az alapvető mozgásmintákat helyesen sajátítsd el. Ha szeretnél hatékonyan edzeni, és megelőznéd a különböző ízületi és gerincbántalmakat, vagy ülőmunkát végzel és pl. görnyedt a hátad, előrehelyezett a fejtartásod, akkor a mobilizációs gyakorlataim nagy segítséget nyújthatnak: feloldjuk a beszűkült mozgástartományú részek feszességét.

Mobilizálás

A mobilizálás lényege, hogy a nem terhelt ízületet teljes mozgástartományában átmozgatjuk. A laza mozdulatoktól az ízület belső terében egyenletesen eloszlik az ízületi folyadék, valamint a keringés és az izom vérellátása is megemelkedik, így az ízületek mozgástere megnő. A mobilizációs gyakorlatok segítenek megszüntetni a feszülést és beszűkültséget.

STRETCHING

A stretching sem azért fontos, mert balerinának készülünk, hanem az izomfejlődés szempontjából van jelentősége. Azért kell nyújtani, hogy az izom a legnagyobb mozgástartományban legyen képes mozogni. A nem megfelelően lenyújtott izom sérülésekhez és egészségügyi problémákhoz vezethet, tartáshibákat és fájdalmat okozhat.

TARTÁS-JAVÍTÁS

A tartáshibák javításakor az a tapasztalatom, hogy a gerincoszlop még aktívan korrigálható, hiszen zömmel a rossz tartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlásáról van szó. Ezeket az izomgyengeségeket muszáj erősíteni. Ugyanis ha a csigolyák körüli apró izmokat erősítjük, azok segítségével a helyes tartási helyzet stabil marad, és a rossz tartás megszűnik.